Blodtryksmåling på fingrene under kuldeprovokation

​En blodtryksmåling på fingrene under kuldeprovokation er en undersøgelse, der giver oplysninger om hvordan blodforsyningen til fingrene fungerer under afkøling.

Varighed
Du skal regne med at undersøgelsen varer 1 ½ til 2 timer.

Forberedelse
Der er ingen forberedelse til undersøgelsen, men det er vigtigt at undgå eventuelle anfald af ”hvide fingre” ca. et døgn inden undersøgelsen. Om vinteren bør du være varmt påklædt, så hænderne er varme ved undersøgelsen.
Undersøgelsen udføres kun i perioden 1/10 til 30/4.

Sådan foregår undersøgelsen
Undersøgelsen består af to særskilte undersøgelser.

1. del af undersøgelsen foregår i et almindeligt tempereret undersøgelsesrum. Undersøgelsen foregår mens du ligger ned. Vi sætter små blodtryksmanchetter på dine fingre og en blodtryksmanchet på armen. Vi måler blodtrykket på alle dine fingre. Til sammenligning måler vi blodtrykket i begge arme.

2. del af undersøgelsen foregår i et køligt undersøgelsesrum ca. 18° C. Du skal ligge på en vandmadras, hvorigennem der cirkulerer koldt vand. Du må kun være iført undertøj. På din ene hånd vælger vi to fingre til blodtryksundersøgelsen. Den ene finger skal nedkøles - den anden finger skal ikke køles. På kølefingeren sætter vi en blodtryksmanchet hvorigennem der cirkulerer koldt vand. Når du føler dig kold eller fryser begynder vi målingen. Det kolde vand cirkulerer rundt om kølefingeren, og samtidig sætter vi tryk på begge blodtryksmanchetter i 5 minutter. Derefter lukkes luften langsomt ud af manchetterne.

Er der ubehag ved undersøgelsen?
Nej, men det kan være ubehageligt at blive kold og fryse.

Komplikationer
Der er ingen komplikationer eller bivirkninger forbundet med undersøgelsen.

Svar på undersøgelsen
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling samme dag.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium du er tilknyttet, efter 1-2 hverdage.

Ændring af mødetidspunktet
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen, bedes du ringe på tlf.: 35 31 27 94, dagligt mellem kl. 8.30 - 15.00.
Redaktør