Forløbet for dig uden ømhed i akilles-/knæsenen


Som rask kontrolperson har du ikke har symptomer fra hverken din akilles- og/eller knæsener. Du må heller ikke have haft problemer med disse sener før. Vi har ikke uddybet yderligere krav til din generelle sundhed, men det forventes, at du dyrker motion regelmæssigt. Oftest er du blevet kontaktet af os pga., at du er en træningsmakker til en af vores patienter. Dit forløb strækker sig over to dage på to forskellige hospitaler. Vi tilstræber at booke dig til en tid for screening og MR-skanning hurtigst muligt.

Første dag - Screening

Sted: Bispebjerg Hospital, indgang 8, 1. sal
Tidsforbrug: 1 time
Forberedelse: Medbring shorts

Dit første møde med os i projektet vil indeholde en kort lægeundersøgelse af dine sener.


Vi tager en ultralydsfilm af begge dine sener for at se efter tegn på seneskader. De to vigtigste tegn er, hvor tyk senen er og mængden af blodkar i senen (Power-Doppler). En normal sene er oftest tynd og fri for blodkar.

 

Du får ét stik i albuen, hvorved vi tager blodprøver fra din vene til tre rør (ca. 10 ml). To rør bruges til at vurdere almen helbredstilstand: Blodsukker, kolesterol, blodplader, infektionstal, osv. Det tredje rør bruges til genomisk DNA-analyse. Dette betyder, at vi ser på om dine gener kan gøre dig mere skrøbelig overfor diverse seneskader. Analyserne er dyre, hvilket betyder, at vi samler fra alle patienter i projektet før de analyseres. Forvent ikke svar på dine prøver før projektet er slut.


Dagen slutter af med, at du udfylder vores spørgeskema. I mellemtiden behandler vi dine blodprøver, og du er velkommen til at hive fat i os ved spørgsmål. Spørgeskemaer afleveres til sekretæren i glasburet.

Anden dag – MR-skanning

Sted: Frederiksberg Hospital, vej 4, indgang 5.
Tidsforbrug: 30 min.
Forberedelse: Du skal være i god tid (15 min. før) og have taget stilling til vores MR-kontrolskema.

 

Sidste fase i projektet er MR-skanning. Radiografen vil spørge dig, om du har metaller i kroppen, er gravid eller om du er klaustrofobisk. Du bliver ikke kørt helt ind i skanneren, da det kun er akilles- eller knæsener, vi skanner. Under skanningen skal du ligge helt stille. Du får ikke svar på dine skanninger medmindre vores radiolog har vurderet, at du bør kontaktes. I så fald vil vi ringe dig op. Derfor er "intet nyt, godt nyt" fra vores side.

Vores mission er altid at fremme en idrætsaktiv nation uden skader, og som rask kontrolperson får du at vide, om der kan være noget under opsejling.


Redaktør