Forløbet for dig med ømhed i forreste knæsene


De første symptomer på en begyndende knæ-seneskade er oftest milde. Du mærker ømhed/murrende smerter ved hop, spring og øvelser på hug. Desuden kan symptomerne komme, når du accelerer eller bremser. Efterhånden kan du mærke det i hverdagen; under trappegang, bilkørsel og/eller når du rejser dig. Senen bliver øm ved berøring, og du har svært ved at træne optimalt. Vi har lavet en test, så du kan vurdere, om det er en begyndende skade i din forreste knæsene: https://goo.gl/forms/musARQO5kQoxTC9z2

I så fald anbefales det, at du kontakter det olympiske forskningscenter på Bispebjerg Hospital "TESINaC-gruppen" på TESINAC2016@gmail.com

Du bedes besvare følgende spørgsmål ved kontakt til os:

  • Hvilken sene er det? 
  • Hvilken side drejer det sig om? 
  • Hvilken dato startede dine symptomer? 
  • Føles det ømt når du trykker på knæsenen?
  • Har du før haft problemer i knæsenerne?

Det vigtigste er, hvor du er tryk-øm. Knæet har mange strukturer som sidder tæt på hinanden, og det er oftest svært at skelne dem fra hinanden. Vi anbefaler, at du efter bedste evne, bekriver stedet så præcist som muligt (evt. med et billede af dit knæ, hvor du har markeret området).

Såfremt du vurderes egnet, vil vi booke dig en tid til screening, desuden tilstræber vi at booke dig til en MR-skanning, således at du hurtigt kan blive skannet ved inkludering i projektet. Bemærk at lige netop dit forløb kan ændres for at tilpasse det til dine behov.

Første dag - Screening

Sted: Bispebjerg Hospital, indgang 8, 1. sal
Tidsforbrug: 1-2 timer
Forberedelse: Medbring shorts


Dit første møde med os i projektet vil involvere en lægeundersøgelse, hvor vi undersøger din knæsene og core-styrke. Derefter tager vi en ultralydsfilm af begge dine knæsener for at se efter tegn på seneskader. De to vigtigste tegn er, hvor tyk senen er og mængden af blodkar i senen (Power-Doppler). En normal knæsene er oftest tynd og fri for blodkar.


Du får ét stik i albuen, hvorved vi tager blodprøver fra din vene til tre rør (ca. 10 ml). To rør bruges til at vurdere almen helbredstilstand: Blodsukker, kolesterol, blodplader, infektionstal, osv. Det tredje rør bruges til genomisk DNA-analyse. Dette betyder, at vi ser på om dine gener kan gøre dig mere skrøbelig overfor diverse seneskader. Analyserne er dyre, hvilket betyder, at vi samler fra alle patienter i projektet før de analyseres. Forvent ikke svar på dine prøver før projektet er slut.


Du føres over i bygning 10 (på den anden side af vejen), hvor vi skal måle din knæsenes mekanik. Det foregår ved, at du sidder på en stol med en kraftmåler om din ene ankel. Et ultralydshoved følger din knæsene, samtidigt med at du langsomt øger kraften af ét spark over 8 sek. Hænderne skal være på skødet. Du får 4 forsøg på hvert ben til at opnå den maksimale kraft.


Dagen afsluttes med, at vi finder en tid til dig hos vores idrætsfysioterapi og biopsien som ligger 30-45 min før. Til sidst sidder du i venteværelset og udfylder vores spørgeskema. I mellemtiden behandler vi dine blodprøver, og du er velkommen til at hive fat i os ved spørgsmål. Spørgeskemaer afleveres til sekretæren i glasburet.

Anden dag – MR-skanning

Sted: Frederiksberg Hospital, vej 4, indgang 5.
Tidsforbrug: 30 min.
Forberedelse: Du skal være i god tid (15 min. før) og have taget stilling til vores MR-kontrolskema.


Radiografen vil spørge dig, om du har metaller i kroppen, er gravid eller om du er klaustrofobisk. Du bliver ikke kørt helt ind i skanneren, da det kun er knæsenen, vi skanner. Under skanningen skal du ligge helt stille.

Du får ikke svar på dine skanninger medmindre vores radiolog har vurderet, at du bør kontaktes. I så fald vil vi ringe dig op. Derfor er "intet nyt, godt nyt" fra vores side.

Tredje dag – Biopsi + Genoptræning

Sted: Bispebjerg Hospital, indgang 8, 1. sal
Tidsforbrug: 60 min.
Forberedelse: Medbring shorts.


I sidste fase af projektet møder du op til en biopsi fra begge dine knæsener. Under lokalbedøvelse laver vi en 5 mm snit i huden. Vi går overfladisk ind på din knæsene for at tage en prøve på 15 mg. Selve biopsi-nålen har en diameter på 2mm og giver en klik-lyd, når den tager en prøve fra din knæsene. Det føles som et refleksagtig stød, og kan sammenlignes med et spark over knæet. Efterfølgende får du udleveret en folder med de risici, der kan forekommer efter en biopsi.

 

Lige efter biopsien skal du have instruktioner i dit genoptræningsprogram med vores idrætsfysioterapeut. Det er et personligt program efter de bedste retningslinjer, og du forventes at træne 3 gange om ugen i 3 måneder. Oftest får du ekstra øvelser til forebyggelse af skader, afhængigt af hvad vores lægeundersøgelse og skanninger viser. Det anbefales, at du genoptræner hurtigt efter biopsien, da vi nu har været inde og irritere senen. Efter 3 måneder vil du blive kontaktet af os for at høre om din fremgang, og her vil vi tage stilling til yderligere tiltag.

Vores mission er altid at fremme en idrætsaktiv nation uden skader. De data, vi får fra jer, er en bonus.

Redaktør