Ernæringsekspert Christian Bitz bliver ny konsulent i FM Køkken

​​Christian Bitz, som mange formentligt kender fra TV som sundhedsekspert, bliver ny udviklings- og kommunikationskonsulent i FM Køkken. Køkkenchef Michael Allerup og Christian Bitz har tidligere haft et nært samarbejde omkring udviklingen af hospitalsmad, bl.a. sammen med to tidligere NOMA-kokke.

​Foto: Emil Monty Freddie


Nu skal Bitz og Allerup til at arbejde sammen igen, denne gang her på Bispebjerg Hospital, hvor de ligeledes har en ambition om at udvikle økologisk mad til patienterne. Det arbejde er de allerede gået i gang med sammen med køkkenets medarbejdere. 

Livretter med et tvist og autentisk verdensmad

Der er to koncepter for maden, som køkkenet fremover vil arbejde med. Det ene er "livretter med et tvist" - et koncept, der passer godt til mange især ældre patienters ønsker, hvor genkendelige retter betyder meget. Det andet koncept er "autentisk verdensmad" – ægte udenlandske retter. Disse vil nok appellere mere til de lidt yngre, fx i psykiatrien, og til dem med andre kulturelle baggrunde.

En vigtig ting bliver at øge andelen af friske og økologiske råvarer. Allerup: "For køkkenpersonalet betyder de politiske ønsker omkring mere økologi en ny dynamik, hvor en større del af varerne fremover købes uforarbejdede af hensyn til smag m.v." Samtidigt kommer køkkenet også i højere grad til at arbejde sæsonbetonet med årstidens råvarer: Fx vil vi undlade at servere tomatsalat om vinteren, men til gengæld sylte nogle af råvarerne, så de kan spises senere på året. Det vil give nye smagsoplevelser. 

Bæredygtigt køkken

Som konsulent kommer Bitz også til at fokusere en del på bæredygtighed. Der tænkes således ikke udelukkende på patienterne, men også på ansvaret for miljøet. At indtænke miljøet vil betyde at bruge flere produkter, der ikke har rejst langvejsfra – gerne lokale. Det kan også handle om at benytte alternative udskæringer af kød, så man prøver at udnytte flere dele af dyrene end vanligt. Et tredje mål, der er oplagt, er at reducere madspild i produktionen. Bitz: "Tilsammen vil det betyde, at der også vil blive lavet retter, der ikke er så traditionelle, men som til gengæld er mere bæredygtige. Alt dette kan sagtens lade sig gøre til en fornuftig pris."

Brugerinddragelse er vigtigt

En vigtig opgave for Bitz i sin nye stilling bliver at sprede budskaberne om FM Køkkens nye tiltag. Bitz: "Jeg ser frem til at kunne bruge mit netværk og kontakter til at sætte fokus på Bispebjerg. Jeg er overbevist om at det vil give spændende muligheder for samarbejde med dygtige folk udefra". 

Allerup: "Det vigtigste er dog, om folk har lyst til at spise maden. Der findes både et internt borgerpanel her på Bispebjerg Hospital og et regionalt borgerpanel for hele Region Hovedstaden i forhold til maden. Christian vil hjælpe med, hvordan vi får samlet op på feedback fra panelerne." Som der lægges op til i regionens nye åbenhedspolitik, er brugerinddragelsen meget vigtig. Det gælder selvfølgeligt også for køkkenet, der meget gerne lytter til kritik, så de kan blive bedre. I FM Køkken vil de gerne sætte ord på deres ambitioner og har derfor allerede formuleret ønsket om at blive det bedste køkken i regionen på skrift.

I køkkenet en dag om ugen

Christian Bitz har allerede skrevet kontrakten under. Denne betyder, at han vil være i FM Køkken gennemsnitligt en dag om ugen. Der er dog ingen faste dage, da dette vil koordineres løbende. Bitz har stadig mange andre professionelle opgaver at tage sig af bl.a. på TV, med foredrag og bogskrivning.

Bitz er begejstret for nu at være tilknyttet Bispebjerg. Bitz: "Retten til et ordentligt måltid mad er afgørende, når man ikke kan selv. Det er vigtigt at sætte fokus på de måltider, som patienterne får. De giver patienterne glæde i en svær tid. Man kan opnå meget ved at give et lille positivt glimt i hverdagen. Mad er med til at give minder, så vi har et kæmpe ansvar for at servere god mad."

Der vil naturligvis også komme ændringer i madprodukterne. Allerup: "Mange patienter ønsker mindre sukker og mere syrlighed i smagen. Vi vil komme til at arbejde mere fleksibelt med ønsker og behov. Hospitalets medarbejdere er heldigvis gode til at give den nødvendige feedback, der gør, at vi fx vil kunne skære overflødige produkter væk fra sortimentet."

Mange ting fungerer allerede

Bitz understreger, at alle de nævnte tiltag ikke er nogen revolution. Bitz: "Der er en masse ting, der allerede fungerer rigtigt godt her i FM Køkken. Det har vi stor respekt for. Ingen må tro, at alt bare skal laves helt om. Med hensyn til patienttilfredshed ligger vi allerede godt. Vi er desuden sikre på, at medarbejderne vil nyde at arbejde med kvalitetsprodukter. Der ligger en stor tilfredshed i den gode smagsoplevelse. Man kommer meget langt med kvalitet, og det er ikke mere besværligt." 

Bitz har allerede hilst på mange af medarbejderne, og han er også begejstret for køkkenets fysiske rammer. Bitz: "Rummet er ikke så koldt og upersonligt som andre køkkener, men har derimod en positiv atmosfære – man kan mærke køkkenets lange historie, som jeg er glad for nu at blive en del af."  





Redaktør