Mycoplasma

Symptomer

Symptomerne kan ikke skelnes fra symptomer på Klamydia, som kan være svie ved vandladning og evt. klart udflåd fra urinrøret. Hos kvinder kan der desuden være udflåd fra skeden og evt. pletblødning ved samleje. En del personer som er smittet med bakterien vil, ligesom med klamydia, ikke have symptomer. I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå underlivsbetændelse. Bakterien er ikke ligeså udbredt som Klamydia, hvorfor der ikke undersøges rutinemæssigt herfor.

Undersøgelse

Mænd: Podning fra urinrøret.

Kvinder: Podning fra urinrøret og livmoderhalsen. Kvinder der har været i risiko for smitte med mycoplasma, og som ikke har symptomer, kan selv pode fra vagina.

Der undersøges først for mycoplasma, når klamydia er udelukket (dette både hos mænd og kvinder). Mycoplasma kan først med sikkerhed udelukkes 3 uger efter ubeskyttet sex.

Behandling

Behandles med antibiotika. Efter behandlingen skal man komme til kontrol 5 uger efter, for at sikre at man er velbehandlet.

Konsekvenser

Ved behandling: Ingen konsekvenser.

Uden behandling hos mænd: Betændelse i bitestiklerne og ufrivillig barnløshed.

Uden behandling hos kvinder: Ufrivillig barnløshed, underlivsbetændelse, vedvarende smerter i underlivet og evt. graviditet uden for livmoderen. 

Redaktør