FAQ om kønssygdomme

​Ofte stillede spørgsmål om kønssygdomme.

Kan jeg aldrig mere have ubeskyttet sex hvis jeg får herpes?

Hvis man er smittet med herpes, er smitterisikoen størst når man har et udbrud, dvs. når man har blærer/blister, sår eller rifter på slimhinden og huden på kønsdelene. I denne periode bør man undlade at dyrke sex, indtil huden er op helet, og ser og føles normal igen. Har man herpes ved munden, bør man undgå oralsex og kys.

Smitter klamydia på toiletter?

Klamydia smitter ved seksuel kontakt. Det vil sige kontakt med slimhinder ved urinrøret, skeden, livmorderhalsen, svælget, endetarmen og i sjældne tilfælde også i øjet. Man kan derfor ikke blive smittet med klamydia ved f.eks. at sidde på et offentligt toilet.

Kan jeg have en kønssygdom, hvis jeg ikke har nogen symptomer?

Alle kønssygdomme kan være tilstede, uden at man mærker nogen symptomer. Har man tidligere haft en kønssygdom, hvor man havde symptomer, kan man godt få den samme kønssygdom på et senere tidspunkt, uden at der kommer symptomer. Det er derfor altid en god idé at lade sig teste, hvis man har haft ubeskyttet sex med nye partnere.

Kan man få en kønssygdom, når man kun har dyrket oralsex?

Mange kønssygdomme smitter også ved oralsex. Her er de hyppigste: Gonoré, klamydia, syfilis og herpes. Selvom man er smittet i halsen, er det ikke sikkert, at der opstår symptomer.

Kan jeg smitte mine børn og min familie, hvis jeg har en kønssygdom?

Er man smittet med en kønssygdom, skal man ikke være bange for at kramme og kysse sine familiemedlemmer (dog ikke dybe kys). Er man smittet med kønsvorter eller vandvorter skal man dog ikke dele håndklæder med andre.  

Redaktør