​​​​​​

Ondt i ryggen

​Mere end 70 % vil i deres levetid opleve smerter i lænden. Det er sjældent tegn på alvorlig sygdom, og de fleste er uden smerter efter 3 uger.
​​​​​​Risikoen for længerevarende lændesmerter er lidt større ved mange års meget tungt løftearbejde. 

Det kan forværre problemet at ligge i sengen mere end få dage. Så snart du kan, er det gavnligt at være aktiv. Behandling består ofte i rygøvelser og måske smertestillende i starten. 

Arbejde kan også være en del af behandlingen, men hvis du har stærke smerter, bør du undgå tunge løft og akavede stillinger. Tal med din leder og sikkerheds­repræsentant eller arbejdsmiljøkonsulent om at ændre arbejdsforholdene.

Ved samtale med en ar​bejdsmedicinsk læge gennemgår vi dine arbejdsbelastninger og din sygehistorie. Vi lægger især vægt på, hvor meget du har løftet gennem årene på dit arbejde. Lægen vil også lave en almindelig undersøgelse af din ryg. I særlige tilfælde kan der være behov for at henvise dig til andre undersøgelser.

Hvis du har svært ved at klare dit arbejde pga. rygsmerterne, kan vi også rådgive dig, hvis der er brug for ændringer på din arbejdsplads eller behov for kontakt til kommunen. Lægen vil også vurdere, om din ryglidelse skal anmeldes til Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

Redaktør