Fetal programming of semen quality (FEPOS)

Afhænger mænds sædkvalitet af, om de har været udsat for af miljøkemikalier og andre påvirkninger som f.eks. tobak og alkohol i fostertilværelsen?

Baggrund

Omkring 15 % af danske par har nedsat forplantningsevne hvilket har store personlige og samfundsmæssige konsekvenser. Miljømæssige forhold i graviditeten menes at have betydning for barnets senere udvikling. Man har således længe haft mistanke om, at forskellige kemikalier, som ophobes i miljøet og mennesker, kan spille en rolle for nedsat fertilitet. Der er i imidlertid kun meget få undersøgelser af udsættelse for industrikemikalier og andre påvirkninger i fostertilværelsen og effekter for mandlig reproduktion senere i livet. Sådanne undersøgelser er vigtige, fordi fostertilstanden er den mest kritiske periode i udviklingen af krop og kønsorganer.

 

Vi vil i dette projekt undersøge hvordan udsættelsen for miljøkemikalier (målt i moderens blod indsamlet under graviditeten) og livsstilseksponeringer i fosterstadiet påvirker sædkvalitet og biomarkører for forplantningsevne blandt 1000 mænd (≥ 18 år). Studiet bliver udført som et prospektivt kohortestudie på basis af blodprøver og spørgeskema-oplysninger fra Bedre Sundhed i Generationer (BSiG). Der er tale om en på verdensplan helt unik opfølgningsundersøgelse, som finder sted indenfor rammerne af det prisbelønnede forskningssamarbejde i Øresundsregionen mellem Region Hovedstaden og Region Skåne (ReproUnion).

 

Formål med projektet er at undersøge hvorvidt udsættelse for:

- miljøkemikalier inklusive lægemidlet paracetamol

- psykosociale stressorer (alvorlige livsbegivenheder)

- overvægt, vægtstigning, vitamin D, fertilitetsbehandling, rygning og forbrug af alkohol og koffein i fosterstadiet, kan påvirke biomarkører for mandlig fertilitet i voksenlivet.

 

Projektdeltagere

Projektet gennemføres af ph.d.-studerende Katia Keglberg Hærvig, post doc Birgit Bjerre Høyer, post doc Ina Olmer Specht, senior forsker Elvira Bräuner og professor Jens Peter Bonde i samarbejde med forskere fra Århus og Malmø.

 

Tidsramme

01.12.15 – 31.01.19

 

Bevilling

Lundbeckfonden, Region Hovedstadens forskningsfond og ReproUnion.​

Redaktør